Alimentația în timpul Postului Crăciunului devine uneori o provocare pentru mulți români, adesea ducând la situații de urgență din cauza lipsei de vitamine și minerale din dieta restrictivă specifică acestei perioade.
Pe lângă preparatele tradiționale pentru post, cum ar fi zacusca, fasolea sau pastele, există și alte rețete lipsite de ingrediente dulci, dar cu arome bogate și un gust inconfundabil: celebrele mâncăruri mănăstirești. Acestea sunt pregătite cu atenție din cele mai proaspete ingrediente și cu multă răbdare.
Mâncarea de mănăstire are o valoare spirituală aparte. În timp, rețetele folosite de călugări s-au rafinat, devenind un reper pentru toți cei care respectă postul.
Primul pe listă: pâinea pustnicească
Pâinea, un aliment de bază al românilor, capătă o însemnătate cu totul aparte pentru cei care dedică această hrană divinității.
Procesul de fabricație este complet diferit față de cel din marile fabrici de panificație.
Practic, pâinea este făcută din făină integrală amestecată cu puțină apă până când se obține o cocă consistentă. Această cocă este lăsată la dospit peste noapte, aproximativ 10 ore, într-un loc uscat și cald.
După acest proces, rămâne doar să ne bucurăm de pâinea rezultată, așa cum este ea, pentru că, conform spuselor preoților: “mulți pustnici, folosind pâinea coaptă, s-au îmbolnăvit, făcând carențe de vitamine. În schimb, Sfântul Antonie cel Mare mânca o astfel de pâine pustnicească zilnic și a trăit o sută de ani.”
Aperitive cu arome mediteraneene și tradiție românească – bruschete cu roșii și busuioc
Pentru a deschide apetitul înainte de felurile principale de mâncare, este întotdeauna binevenită o mică gustare. Aceasta se aplică și în lăcașurile sfinte, unde se pregătesc preparate gustoase și îmbietoare din multe puncte de vedere.
Iată câteva idei de aperitive, perfecte pentru post:
Bruschetele cu roșii – se taie roșiile proaspete cubulețe și se amestecă cu ulei de măsline, busuioc și sare. Câteva căței de usturoi, condimentul preferat al românilor, se pisează și se adaugă în sosul de roșii, cu care se vor unge feliile de pâine prăjită în cuptor pe ambele părți.
Înainte de servire, se adaugă roșiile cubulețe, astfel încât pâinea să nu se înmoaie de la zeama roșiilor.
Procesul este similar și pentru bruschetele cu ciuperci, adăugând că atunci ciupercile se călesc împreună cu ceapa și usturoiul în care s-a stins o cană de vin alb.
Chifteluțe cu dovlecei – dovleceii se dau pe răzătoare și se lasă să se scurgă vreme de o oră, apoi se frământă cu puțină sare, piper, usturoi pisat și pătrunjel verde.
Înainte de a fi prăjite în uleiul încins, chifteluțele se trec prin făină și pesmet, iar după ce s-au prăjit, se scurg pe un șervețel de hârtie pentru a elimina excesul de ulei.
Nicio masă fără supă!
Cartofii, ciupercile, fasolea verde, urzicile, sfecla, loboda, ștevia… acestea sunt doar câteva dintre ingredintele-cheie folosite în renumitele supe și ciorbe mănăstirești.
Secretul acestora stă în călirea tuturor legumelor într-o tigaie încăpătoare, după care se adaugă apă cât să le acopere, sare după gust, borș făcut în chilie și multe ierburi aromatice (mărar, pătrunjel, leuștean, cimbru etc.).
O altă supă delicioasă este supa cremă de conopidă, un adevărat deliciu ce merită savurat nu doar în post. Pentru a pregăti această supă acasă, aveți nevoie de: o conopidă medie, o rădăcină de pătrunjel, un morcov, o ceapă, trei cartofi, un ardei gras, o legătură de pătrunjel sau mărar, chimen, sare, piper și o ceașcă de ulei.
Modul de preparare este următorul: conopida se taie în bucăți și se lasă în apă rece cu sare timp de 15 minute. Legumele se taie cubulețe și se fierb într-o oală de 2 litri de apă, iar conopida se fierbe separat în altă oală.
După ce toate legumele sunt fierte, se scurg de apă și se fac piure. Apoi, se călește puțin ceapa, se adaugă piureul obținut, condimentele și se adaugă treptat supa în care au fiert legumele, lăsând încă 15 minute pe foc. La final, se adaugă multă verdeață.
Măicuțele au o pricepere aparte în a transforma orice într-o adevărată artă culinară. Dacă le dai câțiva cartofi și puțin usturoi sau ceapă, te vei trezi că nu te mai ridici de la masă până când nu cureți farfuria.
Nicio tocană nu este la fel de gustoasă fără acest obiect țărănesc, în care bunicii, din câte țin minte, fierbeau lapte proaspăt de vacă peste mămăliga aceea coaptă la cuptor.
Sau când buleau floricele de porumb uscate în unt topit. Parcă simt că papilele gustative sunt teleportate în acele momente. Ce gust, ce miros!
…Însă, revenind la post. Tocănița mănăstirească presupune o varietate de legume gătite cu grijă în vasele întreținute și presărate de timpul petrecut în chilii.
Ardeii kapia, vinetele, ceapa, roșiile, ardeiul iute și cel gras, usturoiul, piperul și sarea fac parte din acest peisaj fermecător al aromelor.
Pentru o tocană ca la carte, iată ce trebuie să faceți: ardeii și vinetele se coc, după care se curăță de coajă.
Vinetele se lasă să se scurgă vreme de câteva minute, timp în care se călește usturoiul și roșiile curățate de coajă. În vasul de tuci se pun cartofii cubulețe, ardeii copți mărunțiți, vinetele tocate, ceapa, sarea, piperul și, foarte important, un pahar de vin alb și apă caldă cât să acopere toată compoziția.
Vasul se introduce la cuptor pentru ca toate ingredientele să fiarbă în liniște și să aibă timp să-și lase aromele în sos, iar la final se adaugă pătrunjel verde tocat mărunt, pentru a da un plus de prospețime mâncării.
O altă rețetă faimoasă și delicioasă este orezul cu spanac.
Aveți nevoie de: 1 kg de spanac, 200 gr de orez, 2 cepe, 1 cățea de usturoi, puțin ulei și sare.
Modul de preparare este următorul: orezul se lasă la înmuiat în apă rece, iar spanacul se curăță și se spală în mai multe ape, apoi se fierbe timp de 8 minute.
Ulterior, spanacul se scoate și se lasă să se scurgă, iar când se răcește, se toacă mărunt. Ceapa tocată mărunt se călește în puțin ulei încins până devine aurie, după care se adaugă orezul și spanacul, lăsându-se să fiarbă încă 15 minute.
La finalul acestui proces, se adaugă usturoiul și se introduce vasul la cuptor pentru 10 minute. Rezultatul este spectaculos!
Amatorii de sarmale au la dispoziție cel puțin 3 rețete prin care își pot satisface pofta: sarmale cu orez și ciuperci, cu legume tocate și aromate cu mentă sau sarmale cu porumb și morcov.