Dovleacul în Diabet – extractul de dovleac are efecte asemanatoare insulinei

4324
Dovleacul in diabet
Dovleacul in diabet

“Dovleacul este o sursă bogată de substanțe nutritive, inclusiv fier, potasiu, cupru, mangan, riboflavină și vitaminele A și C. Deși conține carbohidrați, care pot crește nivelul de zahăr din sânge, dovleacul este și o sursă de substanțe care pot minimiza aceste efecte, putând fi o opțiune potrivită pentru diabetici.

Cercetările indică faptul că extractul de dovleac ar putea avea efecte similare insulinei, ajutând la menținerea glicemiei sub control la persoanele cu diabet. Studiile efectuate pe animale au arătat că administrarea de extract de dovleac la șoareci diabetici a determinat niveluri mai scăzute de glucoză în sânge, o secreție crescută de insulină și o creștere a celulelor beta producătoare de insulină, comparativ cu șoarecii diabetici care nu au primit extractul.

Pentru a înțelege mai bine modul în care dovleacul poate ajuta, cercetătorii au administrat extract de dovleac șoarecilor diabetici și non-diabetici. După 30 de zile de administrare a extractului, nivelul insulinei la șoarecii diabetici a crescut cu 36%, apropiindu-se de nivelurile șoarecilor non-diabetici. De asemenea, proporția de celule producătoare de insulină din pancreas s-a îmbunătățit semnificativ la șoarecii diabetici care au primit extract de dovleac.

Diversele părți ale dovleacului sunt comestibile, inclusiv coaja și semințele prăjite. De asemenea, dovleacul poate fi găsit sub formă de piure la conservă și poate fi folosit în rețete pentru a adăuga savoare și textură. Atunci când alegi să prepari dovleac acasă, acesta are în general mai puține calorii și carbohidrați decât piureul de dovleac din conservă, care conține mai puțină apă.

În ceea ce privește conținutul de carbohidrați, o ceașcă de dovleac proaspăt gătit conține aproximativ 12g de carbohidrați, inclusiv 2.7g de fibre, în timp ce aceeași cantitate de dovleac la conservă conține aproximativ 19.8g de carbohidrați, din care 7.7g sunt fibre. Fibrele solubile din dovleac pot încetini absorbția zahărului din sânge.

Indicele glicemic al dovleacului este de 75, indicând potențialul său de a crește nivelul de zahăr din sânge, însă incarcatura glicemică, care ia în considerare și cantitatea de carbohidrați dintr-o porție, indică faptul că dovleacul nu afectează semnificativ nivelul zahărului din sânge.

Înainte de a face modificări semnificative în alimentație, este important să consulți un medic sau un nutriționist, mai ales dacă suferi de afecțiuni medicale precum diabetul.”

Iată cum poți pregăti un dovleac copt delicios și simplu:

Ingrediente:

  • 1 dovleac mediu (potrivit pentru copt)
  • 2-3 linguri de ulei de măsline sau unt topit
  • Sare și piper după gust
  • Condimente opționale: cum ar fi nucșoară, scorțișoară, cimbru sau rozmarin

Instrucțiuni pentru preparare:

  1. Încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
  2. Taie dovleacul pe jumătate și îndepărtează semințele cu ajutorul unei linguri.
  3. Taie dovleacul în felii sau cuburi, în funcție de preferințele tale.
  4. Așează bucățile de dovleac pe o tavă de copt și unge-le cu ulei de măsline sau unt topit. Asigură-te că fiecare bucată este bine acoperită cu ulei.
  5. Condimentează cu sare, piper și alte condimente pe care le preferi.
  6. Coace în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 25-30 de minute sau până când dovleacul devine moale și capătă o tentă aurie.
  7. Pentru a verifica dacă este gata, folosește o furculiță – dacă pătrunde ușor în dovleac, atunci este gata.
  8. Poți servi dovleacul copt ca garnitură sau ca fel principal, după preferințele tale.

Ajustează condimentele și aromele în funcție de ce ai disponibil sau de preferințele tale. Dovleacul copt este versatil și poate fi inclus într-o varietate de feluri de mâncare, de la salate până la deserturi. Poftă bună si spor la gatit reteta de dovleac copt!