Țuica de prune – o multime de beneficii pentru inimă, ficat și creier, cât și cum trebuie să consumi

    11363
    Tuica de prune - beneficii, cat si cum trebuie sa consumi
    Tuica de prune - beneficii, cat si cum trebuie sa consumi

    Băuturile distilate din fructe pot avea efecte benefice pentru sănătate, în cazul în care sunt consumate cu moderație. Vinul, vodca și țuica, atunci când sunt savurate în cantități rezonabile, sunt considerate remedii curative care aduc numeroase beneficii organismului. De exemplu, țuica din prune este recunoscută pentru proprietățile sale de a ameliora afecțiunile digestive, biliare și cardiovasculare.

    Deși au apărut opinii negative în legătură cu consumul de alcool, asociate dependenței și dezvoltării bolilor, mai ales cirozei hepatice, vinul și țuica sunt băuturi tradiționale utilizate de mii de ani ca tratamente medicinale pentru întărirea sistemului imunitar și vitalitatea organismului.

    Țuica de prune fiartă – beneficii pentru ficat și bilă: Varianta de țuică de prune fiartă (30-40 de grade) reprezintă un remediu benefic pentru sănătatea ficatului datorită conținutului de vitamine și minerale precum A, B, C și D (1 și 2). Aceasta poate contribui în special la reglarea funcțiilor hepatice, detoxifierea ficatului, combaterea constipației și tratarea dischineziei biliare. Se recomandă consumul moderat al acestei țuici de prune, încălzită la 37 de grade Celsius, pentru o absorbție mai eficientă. Consumul excesiv poate afecta celulele hepatice. Recomandarea pentru femei este de un păhărel de țuică de 40 ml pe zi, iar pentru bărbați, unul de 50 ml zilnic. Este indicat să fie consumată la cină sau, în general, cu jumătate de oră înainte de masă.

    Țuica ajută la creșterea hemoglobinei: Prunele sunt considerate printre cele mai sănătoase fructe din România datorită antioxidanților puternici și a complexului de vitamine și substanțe active care sprijină celulele roșii din sânge responsabile pentru transportul oxigenului în corp (hematiile). Astfel, țuica este considerată un remediu pentru anemie, contribuind la producerea de hemoglobină și a globulelor roșii cu 120%. Conținutul ridicat de fier din țuica de prune contribuie, de asemenea, la întărirea organismului. În timp ce se consumă țuica slabă, persoanele anemice ar trebui să urmeze și un regim alimentar nutritiv.

    Țuica reduce nivelul colesterolului și previne ateroscleroza: Studiile efectuate de americani arată că țuica de prune naturală conține o enzimă care poate menține curățenia vaselor de sânge prin reducerea depunerilor de colesterol pe artere. Consumată în mod regulat, țuica poate preveni ateroscleroza și infarctul miocardic, contribuind, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol și trigliceride. Este un remediu natural extrem de eficient și accesibil pentru toate buzunarele. Doza ideală de țuică pentru sănătatea inimii este de 30 ml pe zi.

    Îmbunătățește memoria: Țuica de prune este recomandată în special persoanelor în vârstă (peste 60 de ani), care se confruntă cu probleme de memorie. Este considerată un remediu benefic pentru prevenirea bolii Alzheimer, demenței și a cheagurilor de sânge.

    Reguli pentru consumul de țuică: Băuturile alcoolice nu ar trebui consumate niciodată pe stomacul gol sau înainte de micul dejun. Se recomandă consumul de 30-40 ml de țuică după micul dejun sau 50 ml, în cazul în care masa a fost bogată în grăsimi. Este un remediu benefic în sezonul rece, pentru încălzirea corpului, spre deosebire de vin, care are efect de răcire. Cel mai indicat moment pentru consumul de țuică este cu aproximativ 15 minute înainte de prânz. Concentrația optimă a alcoolului din țuică ar trebui să fie de maximum 30 de grade. De asemenea, se recomandă consumul acesteia seara, înainte de cină, între 40 și 50 ml, cu aproximativ jumătate de oră înainte de masă.

    Precauții: Țuica de prune nu este recomandată persoanelor cu probleme hepatice cauzate de consumul excesiv de alcool sau celor care suferă de ciroză. Consumul regulat nu ar trebui să devină un obicei care să se transforme ulterior în dependență. Este important să nu se depășească cantitățile recomandate și să nu se consume alte băuturi alcoolice după aceasta.