Cum se fac parjoalele ? Iata reteta stiuta de putini bucatari

4136
Cum se fac parjoalele
Cum se fac parjoalele

Parjoalele sunt o pereche perfectă cu piure de cartofi şi varză murată, iar reţeta este simplă de urmat atât timp cât paşii sunt respectaţi cu atenţie.

Pârjoalele moldoveneşti reprezintă o încântare pentru papilele gustative, reţeta, străveche şi transmisă din vremea bunicii, fiind expusă de celebrul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea sa “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

„Aceste pârjoale sunt felii de carne care se evidenţiază, distinct şi atractiv, însoţite de piure (deoarece sunt mult mai bune decât orice altceva), arătându-ne că, dacă nu am fi fost influenţaţi de sudul muntenesc şi cultura balcanică, împreună cu dialectul său oficial, cuvinte precum ciulama sau chiftele n-ar fi pătruns niciodată în limbajul nostru, iar ideea falsă că toate preparatele noastre culinare au fost prelucrate mai întâi de otomani n-ar fi existat.”

Cu ce se asorteaza parjoalele ?

Cu piure de cartofi şi varză murată, pârjoalele sunt o sursă de proteine încă de sute de ani pentru populaţia daco-latină, influenţată de diversele arome bulgaro-lingvistice.

„De când eram copil, am văzut mereu expuse în vitrine parjoale, în cantine sau bufete, sub diverse forme (ar fi interesant chiar să observăm cum le denumesc azi cârciumarii şi restaurantele fast-food drept pârjoale).

Dar preparate conform instrucţiunilor de mai jos, parjoalele ne pot readuce nu doar amintirea bucătăriei străbunilor noştri, ci şi a unui vin ce datează din aceleaşi vremuri,” a subliniat autorul.

Lista de ingrediente pentru parjoale cuprinde:

  • 500 g carne de viţel
  • 500 g ceafă de porc
  • 150 ml lapte
  • 350 g miez de pâine albă
  • 2 cepe mari
  • mărar, pătrunjel
  • 4 ouă
  • 300 g unt
  • 1 cartof
  • 200 g pesmet (în zonele rurale se foloseşte mălai)
  • piper, sare

Cum se fac parjoalele ? Iata modul de preparare

  1. Carnea se toacă. Pâinea se înmoaie bine în lapte şi apoi se stoarce. Ceapa se toacă fin şi se căleşte uşor în unt la foc mic. Mărarul şi pătrunjelul se toacă mărunt. Cartoful se rade fin.
  2. Ouăle se bat bine.
  3. Se amestecă carnea, pâinea, ceapa, ouăle, mărarul şi pătrunjelul, cartoful, piperul, sarea (după gust) şi 100 g de unt. Amestecul se pune într-o farfurie cu pesmet fin (sau mălai).
  4. Cu ajutorul unui polonic, se iau porţiuni de amestec, se tăvălesc în pesmet şi se modelează în forme ovale cu grosimea de aproximativ 1 cm.
  5. Parjoalele Se prăjesc în unt încins, într-o tigaie acoperită pentru a pătrunde bine carnea şi a combina aromele ingredientelor, la foc mic, până când devin rumene pe ambele părţi. Serviti parjoalele neaparat langa un piure de cartofi. Nu uitati de muraturi sau varza murata atunci cand serviti parjoalele .

Să le savurați cu poftă! Poftă bună si spor la gatit reteta de parjoale !