Murăturile, prezente pe mesele românilor în sezonul rece, sunt considerate alimente miraculoase pentru sănătate. Gogonelele, castraveții murați, conopida, gogoșarii și varza au o serie de efecte benefice asupra organismului nostru, deși puțini sunt conștienți de acest lucru. Prin procesul de fermentare, legumele și fructele creează bacterii benefice care contribuie la întărirea imunității și la echilibrarea microflorei intestinale.
De asemenea, murăturile pot ameliora alergiile și pot preveni apariția cancerului, reducând inflamațiile din corp. Este esențial ca murăturile să nu conțină o mulțime de ingrediente sau adaosuri, ci doar apă și sare. Atenție, nu se recomandă otetul și zahărul!
Iată câteva beneficii pe care le oferă murăturile pentru sănătatea noastră: Murăturile întăresc sistemul imunitar, crescând imunitatea împotriva răcelilor și a infecțiilor virale de sezon.
Gogoșarii facilitează absorbția calciului în organism, iar varza murată, bogată în vitamine și minerale, fortifică corpul și devine o sursă naturală de energie în perioadele de solicitare intensă.
Gogonelele sunt o sursă importantă de vitamina C și, consumate în mod regulat, pot preveni astmul bronșic, iar sfecla roșie murată detoxifică organismul și consolidează imunitatea datorită conținutului său bogat de vitamine A, C, B6, calciu, magneziu, fier și acid folic.
Varza murată elimină toxinele din organism, mai ales zeama de varză acră, care detoxifică corpul, îl remineralizează, curăță intestinele și previne constipația.
Datorită capacității sale de a induce rapid senzația de sațietate și de a stimula digestia, varza murată este un aliment ideal în dietele de slăbire. De asemenea, accelerează arderea grăsimilor și restabilește microflora intestinală.
Murăturile sunt o sursă generoasă de antioxidanți, luptând împotriva radicalilor liberi. Acești radicali liberi sunt substanțe chimice ce se formează în mod natural în corp, distrugând celulele și contribuind la apariția bolilor precum cancerul și bolile de inimă. Pe de altă parte, murăturile, spre deosebire de legumele gătite, își păstrează cantitatea și calitatea antioxidanților precum vitamina C, betacarotenul și licopenul.
Murăturile sunt un ajutor excelent pentru digestie, bacteriile probiotice din murături și din zeama lor favorizând digestia prin hrănirea microbiomului, esențial pentru imunitatea și sănătatea generală a organismului. În special în timpul unui tratament cu antibiotice, când flora de probiotice este distrusă, consumul de murături este indicat, însă se referă la legumele murate în saramură, nu cele murate în oțet.
Murăturile sunt o sursă importantă de vitamine și minerale, având un conținut bogat în vitamina C, A și K, precum și în minerale esențiale cum ar fi fierul, calciul și potasiul. Acestea ajută la consolidarea sistemului imunitar, previn și tratează anemia, întăresc oasele și susțin sănătatea ochilor.
Murăturile pot oferi protecție pentru ficat, având un efect hepatoprotector, reducând toxicitatea la nivelul ficatului. Este important să fie murături preparate acasă, deoarece cele cumpărate din magazine pot conține aditivi nocivi, fără să știi exact modul în care au fost pregătite.
Murăturile calmează crampele musculare, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Dakota de Nord, datorită conținutului bogat de minerale cu o biodisponibilitate mare la nivel celular – potasiu, magneziu, sodiu și clor.
Murăturile rehidratează rapid, fiind ideale în situații de efort prelungit sau în condiții climatice dificile, de exemplu, în alergarea la altitudini mari. Zeama de la murături te hidratează instantaneu datorită conținutului ridicat de sodiu și potasiu. Acești electroliti sunt pierduți de organism prin transpirație.
Murăturile ajută la reducerea nivelului colesterolului, datorită conținutului ridicat de quercetină în mărarul din murături. Quercetina are proprietatea de a reduce simptomatologia alergică, nivelurile de histamină și reglează nivelul de colesterol din sânge.
Cu toate aceste beneficii, există și cazuri în care consumul de murături nu este recomandat. Persoanele care suferă de boli renale, insuficiență cardiacă, hipertensiune, dureri frecvente de cap și migrene ar trebui să evite murăturile sau să le consume cu moderație. Murăturile dulci ar trebui să fie consumate cu atenție de persoanele cu diabet zaharat de tip I și II, precum și de femeile însărcinate cu preeclampsie. De asemenea, cei care suferă de boli renale sau cardiovasculare sunt sfătuiți să limiteze consumul de murături sărate. Acestea nu sunt recomandate în alimentația bebelușilor sub 1 an.