Mulți cred că proprietățile benefice ale cepei se pierd în timpul procesului de coacere. Totuși, contrar acestui mit, doar uleiurile esențiale se evaporă, iar proprietățile terapeutice ale cepei sunt în fapt îmbunătățite în timpul coacerii.
Procesul corect de coacere a cepei în cuptor este următorul: Puneți ceapa direct în coajă și coaceți-o la temperaturi între 100 și 150 de grade Celsius, pentru aproximativ 15-30 de minute.
Pentru a beneficia de proprietățile sănătoase ale acesteia, se recomandă consumul unei jumătăți de ceapă dimineața, pe stomacul gol, și a celeilalte jumătăți cu 2-3 ore înainte de culcare. De asemenea, poate fi folosită ca garnitură pentru pește sau carne, oferindu-vă o mâncare delicioasă.
Să trecem acum la proprietățile benefice ale cepei coapte:
Ceapa coaptă are un rol important în tratarea persoanelor diagnosticate cu diabet. Substanțele active din ceapă sunt capabile să reducă și să normalizeze nivelul glucozei din sânge. Această variantă de ceapă conține sulf, element responsabil pentru stimularea pancreasului și pentru producerea adecvată de insulină.
De asemenea, ceapa coaptă conține fier, esențial pentru buna funcționare a sistemelor și organelor din organismul uman.
În cazul bolilor precum pneumonie și bronșită, ceapa coaptă este folosită atât în tratamentul adulților, cât și în cel al copiilor.
Este recomandată mai ales pentru cei cu probleme de coagulare a sângelui. După un atac de cord sau un accident vascular cerebral, medicii sugerează consumul zilnic de ceapă coaptă, datorită capacității sale de curățare a vaselor de sânge și eliminare a plăcilor aterosclerotice.
Această variantă de ceapă ajută la normalizarea tensiunii arteriale și poate reduce durerile de cap de tip migrenă.
Compresele din ceapă au un puternic efect antibacterian și pot fi utilizate în tratarea hemoroizilor, însă este indicat să fie folosite sub supraveghere medicală.
Consumată regulat, ceapa coaptă poate ajuta la prevenirea multor afecțiuni și poate avea efecte benefice în scopuri preventive.