Salata de sfeclă este o mâncare remarcabilă atât în ceea ce privește gustul și aromele, cât și datorită beneficiilor sale incredibile pentru sănătate, acționând ca un adevărat elixir terapeutic.
Culoarea roșie sângeriu a sfeclei este dată de betalaină, o substanță sensibilă la fierbere și extrem de receptivă la coacere, responsabilă de majoritatea proprietăților antioxidante și antitumorale ale acestui minunat legumicol.
Pentru a beneficia de proprietățile sale, sfecla nu trebuie consumată coaptă, ci doar fiartă, și nu oricum, ci doar în coajă, până când devine moale (verificam prin înțepare cu o furculiță).
Nu trebuie să fie mai mult! După fierbere, sfecla roșie se trece prin răzătoare, se adaugă 1-3 rădăcini de hrean rase, apoi sare, ulei și oțet de mere după gust. Se poate adăuga și puțină miere, după care se amestecă bine ingredientele și se păstrează într-un borcan închis ermetic cu capac.
Salata de sfeclă poate fi păstrată la frigider, fără probleme, timp de două săptămâni, perioadă în care își păstrează proprietățile terapeutice.
Această salată este un excelent remediu împotriva răcelilor, bronșitelor și afecțiunilor renale. În timpul sărbătorilor, salata de sfeclă cu hrean este nelipsită de pe masa multor români, deoarece îmbunătățește digestia și previne o serie de tulburări digestive, cum ar fi gastritele, dispepsiile sau balonarea.
Alte beneficii ale sfeclei:
- Luptă împotriva anemiei
- Protejează ficatul
- Menține inima sănătoasă
- Previne cancerul
- Combate depresia
- Crește rezistența la efort
- Stimulează creierul
Beneficiile sucului de sfeclă:
- Contribuie la eliminarea toxinelor și prevenirea cancerului
- Ajută în vindecarea bolilor de vezică biliară, scăderea nivelului de colesterol și tratarea gutei
- Împiedică formarea cheagurilor de sânge și depunerea colesterolului pe vasele de sânge
- Abundă în vitamine și aminoacizi esențiali pentru organism
- Conține iod, benefic pentru glanda tiroidă
- Conține potasiu, contribuind la sănătatea inimii
- Scade tensiunea arterială, prevenind bolile cardiovasculare.