Cum se fac carnatii de casa – reteta bunicilor nostri verificata in timp

7904
Cum se fac carnatii in casa
Cum se fac carnatii in casa

La masa de Crăciun tradițională a românilor, cârnații de casă sunt un element-cheie. Aceștia sunt pregătiți cu ingrediente simple, iar prepararea lor urmează câțiva pași esențiali pentru a asigura gustul autentic.

Pentru a pregăti aproximativ 20 de cârnați, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 3 kg carne de porc mai grasă
  • 1,5 kg carne de vită
  • 3 căpățâni de usturoi
  • 1 lingură de cimbru uscat
  • 2 linguri de boia dulce
  • 1 lingură de boia iute
  • 1 linguriță de piper
  • Sare grunjoasă
  • ½ linguriță de ienibahar
  • Mate de porc pentru umplut

Pasul 1: Curățați și spălați matele, apoi răzuiți-le cu dosul unui cuțit sau o lingură de lemn, având grijă să nu le deteriorați. Într-un bol, dizolvați o lingură cu vârf de sare grunjoasă în 300 ml de apă și folosiți acest amestec pentru a trata matele.

Pasul 2: Tăiați carnea de porc și de vită în bucăți mici, tocați-o fin și puneți-o într-un vas. Zdrobiți usturoiul și frecționați-l cu un praf de sare, adăugați puțină apă și omogenizați. Turnați această pastă peste carnea tocată, adăugați toate condimentele, cu excepția sarii. Amestecați bine și adăugați treptat din saramură, frământând consistent. Lăsați amestecul să se odihnească peste noapte pentru a se aromatiza.

Pasul 3: Montați mașina de tocat și umpleți matele cu compoziția de carne. Nu umpleți matele prea tare, deoarece se pot sparge în timpul uscării. După umplere, lăsați cârnații să stea câteva ore în bucătărie pentru a se usca, apoi îi puteți transfera pe un balcon și îi puteți atârna pe sârmă pentru a se maturiza la rece.

“Bucătarul Marian Toma recomandă folosirea cărnii mai grase, cum ar fi fleica sau ceafa, pentru a face cârnați de casă. Dacă alegeți pulpă, este indicat să adăugați puțină grăsime, preferabil slănină de porc, deoarece în timpul afumării, parte din grăsime dispare, iar cârnații ar putea deveni uscați.

De asemenea, se poate combina carne de porc cu carne de vită, însă este esențial să alegeți carne grasă pentru a compensa pierderile de grăsime în timpul afumării, evitând astfel ca cârnații să devină uscați. Alegerea unor mate subțiri este crucială pentru că acestea influențează gustul și timpul de gătire al cârnaților”, adaugă bucătarul.

Pentru a asigura gustul optim al cârnaților, este recomandat să alegeți mate cât mai subțiri, deoarece acestea contribuie la savoarea finală și facilitează gătirea. Intr-o notă finală, prepararea cârnaților de casă reprezintă o tradiție românească adânc înrădăcinată în cultura culinară, oferind un gust autentic pentru sărbătorile de iarnă.